PC-tips ved reise - Ibas

PC-tips ved reise

På reise utsettes PC`en for mange farer. Det ser vi klart på jobbene som kommer til oss i Ibas. Her er momenter vedrørende risiko, noen gode tips, samt noen erfaringer fra hverdagen.

Risiko og tips for folk på reise

Tyveri/mistet utstyr

Mange har opplevd å glemme PC eller kamera på flyplass, hotellrom eller i taxien. Risikoen for tyveri av PC, ekstra harddisker, minnepenner eller kamera er også vesentlig større når en er på reise.

Tips: Pass på utstyret og ha nødvendig sikkerhet for tilgang til sensitive data (her kan du bruke tips om access control og kryptering du får fra andre).

Slag/støt skader på harddisken

Ved reise er det mye håndtering, lemping av bagasje og folk som glemmer at PC-en bør behandles som egg. Sikkerhetskontroll og scanning av PC-er er en utfordring da folk gjerne er uforsiktig når PC-en ”kastes” på båndet eller at sikkerhetspersonell håndterer pc-en uforsiktig.

Det finnes et lese-og skrivehode i PC-ens harddisk som lett kan komme i kontakt med dataoverflatene. Da skapes det et ”footprint” på selve platene og dette kan over tid forårsake krasjskader, skade på lese- og skrivehoder og mekanikk

Tips: PC-en bør behandles som egg

Temperatur/temperatursvingninger

Driftstemperatur på en harddisk er 5-55° C. På en reise kan man lett bevege seg utenfor disse grensene og benytter man pc-en utenfor produsentenes temperaturanbefalinger har man ingen garanti for at harddisken vil virke.

Tips: Pass på hvilke temperatur PC`en utsettes for. Husk at om PC`en blir liggende i bilen, eller i solen, kan temperaturen fort bli høy.

Vann/fuktighet

Mister du en pc, kamera eller minnepenn i vann har du et problem.

Tips:

 • Regel nr 1: Ikke test om det virker.
 • Regel nr 2: Tenk igjennom hva som er lagret, evaluer situasjon og om nødvendig kontakt eksperter.
 • Regel nr 3: Hvis enheten har ligget i vann, sørg for å holde den fuktig
 • Regel nr 4: Hvis du bare har sølt vann, la enheten tørke til vannet er fordampet.
 • Regel nr 5: Hvis du sølt øl, brus etc, anbefales det at enheten blir reset.
 • Regel nr 6: Hvis du finner ut at data er viktig er tid vesentlig for å få hjelp til å redde data. Går det for lang tid kan du i verste fall miste data for godt.

Backup

På reise kan det skje mye, og sjansene for at ting går galt øker.

Tips: Hvis du jobber med viktige data på en laptop på reise er det viktig å ta med seg backupenheter som f.eks minnepenn, USB-disk, DVD-plater for å kunne ta en backup.

Digitale feriebilder

I en hektisk sommertid er det mange som ved en feiltagelse sletter bilder som skulle vært bevart, i stedet for å lagre dem sikkert. Andre mister kameraer i vann, eller skader det ved fall eller støt.

Tips:

 1. Når du ikke får kontakt med minnebrikken:
  • Ikke forsøk å ta nye bilder
  • Ikke formater
  • La en ekspert med riktig utstyr forsøke å gjenskape bildene
 2. Når du har slettet alle bildene eller enkelt bilder:
  • Ikke ta flere bilder, nye bilder kan ødelegge de gamle bildene ved at de "overskrives"
 3. Når du har mistet kameraet i vann:
  • Ikke skru på kamera for å kontrollere at det virker
  • Ta ut minnebrikken og hold minnebrikken fuktig, innpakket i plast
  • Lever minnebrikken til rekonstruksjonseksperter
  • Lever kameraet til din fotoforhandler

Erfaringer fra virkeligheten

Uvanlig fiskeredskap

En utålmodig sportsfisker tenkte han kunne slå i hjel ventetiden i robåten med noen spill på den bærbare PC’en, mens han ventet på at fisken skulle bite. Tanken var for så vidt god, men mannen fikk fort erfare at en robåt ikke er et egnet sted for en bærbar PC. I det han reiser seg opp, mister han balansen, faller over bord og tar med laptop’en i fallet. Mannen holder seg heldigvis flytende, verre er det med PC’en. Den synker som stein til bunnen av innsjøen, men det er heldigvis ikke dypere enn at mannen får hentet den opp igjen og brakt den til dataekspertene som redder innholdet.

Syre-tur

Under et eksperiment søler en uheldig vitenskapsmann syre på en ekstern harddisk. Han frykter umiddelbart at alle dataene er etset bort, men den gang ei. Ekspertene kobles inn, og til tross for at den uheldige vitenskapsmannen har gått grundig til verks, klarer ekspertene å gjenopprette dataene.

Maurene invaderer

En fotograf i Thailand oppdaget at ubudne gjester hadde tatt bolig i den eksterne harddisken. Mengder av bitte små maur så ut til å trives riktig så godt i sitt nye hjem, men en handlekraftig eier visste råd. Dekselet ble fjernet og de ubudne gjestene fikk en real dusj med innsektmiddel. Alle maurene døde, men dessverre led harddisken samme skjebne.

Hårsjampo vasket bort dataene

Før en flyreise fra London til Warszawa hadde en passasjer pakket sin bærbare PC i samme veske som toalettsakene. Ulykkeligvis begynte sjampoen hans å lekke og rant ut over alt innholdet i vesken, også PC-en, med den følge at harddisken krasjet. For å kunne rekonstruere alle dataene måtte eksperter fortsette ”vaskingen”, og rengjøre harddisken og andre komponenter for å få harddisken til å fungere igjen.

Banan i harddisken

Mannen hadde lagt en gammel banan oppå den eksterne harddisken sin. Den råtnende frukten begynte å lekke væske inn i harddisken slik at kretsene ble ødelagt. Diskdrevet ville ikke lenger gå, men ekspertene klarte å reparere kretskortet og rengjøre drevet slik at det kunne spinne lenge nok til å rekonstruere dataene til den uheldige mannen.

Reddet ferieminnene

Den uheldige mannen hadde kommet hjem fra sitt livs ferie på Barbados da han ikke klarte å finne korallsnorklingsbildene han hadde tatt med sitt nye ”vanntette” digitalkamera. Kameraet var åpenbart ikke så vanntett som reklamen hadde bedyret, men eksperter berget alle mannens umistelige bilder av tropiske fisker.