Den perfekte backup

fredag 19. august 2016 av Tormod Nymoen

Backup er en nødvendighet. Det spiller ingen rolle om vi snakker om en smarttelefon, nettbrett, PC eller MAC. Ting skjer når du minst aner det, og et datatap kan være katastrofalt.

Den perfekte backup er ofte en trippel backup. Du skal aldri lage backup til den samme disken du tar backup av. Bruk helst 2 eksterne harddisker med dobbel størrelse av det backupen din krever. Du må alltid koble fra den eksterne harddisken fra maskinen slik at eventuelle malware eller virus ikke infiserer backupdisken. Deretter lagrer du de to eksterne harddiskene på forskjellige fysiske lokasjoner.

Mange sverger også til nettskylagring som hovedbackup eller som et supplement.

Men svært ofte er det feil i en rutine som velter hele backupen. Når man skal gjøre en restore, viser det seg at prosessen ikke har fungert.

Dermed er vårt viktigste råd å sørge for å teste at backup fungerer.

Hva slags metode anbefales?

Før du tar i bruk nye harddisker eller gjør større endringer i dine systemer skal du alltid ta en full imagekopi til en ekstern harddisk. Hvis noe da går feil, har du gode muligheter til å legge tilbake data. I hverdagen anbefaler vi å lage en regelmessig rutine som tar «incremental backup» dvs. at du tar kopi av nye data noe som sparer masse tid og lagringsplass. I tillegg skal du «av og til» ta en full imagekopi. Profesjonelle verktøy har slike funksjoner og rutiner ferdig innebygget når du tar dem i bruk.

Hva slags data skal lagres på backup?

Det vanlige er å inkludere data som er følelsesmessige verdifulle, viktige for næringslivsdrift og fremtidig uerstattelige.

Styr unna de rimeligste løsningene på markedet, kjøp løsninger som også har support du kan kontakte hvis du trenger hjelp. Backupprogrammene har kundevennlige grensesnitt der du kan velge data som skal kopieres og har funksjonalitet for å forhåndsinnstille en kopiering av individuelle harddisker og partisjoner. Gode verktøy kan også teste kvaliteten på kopierte data, og de kan også gjøre en full restore hvis det er nødvendig.

Hvilke lagringsmedia er best?

Du må tenke langsiktig lagring av backup. Da er DVD et dårlig valg. De lagrer små mengder data og tåler ikke å lagres lenge. Det samme gjelder faktisk minnepinner. De innebyggede chipsene kan ha relativ dårlig kvalitet og kan over tid skape leseproblemer. For langtidslagring vil vi anbefale en HDD, en tradisjonell harddisk med magnetisk lagring. Hvis noe skjer med denne disken i fremtiden, vil man ha store muligheter til å redde data. Det er større utfordringen med å redde data fra en flash / SSD.

Mange bedrifter sverger til backup taper, selv om prisene på media er dyre. De kan lagre store mengder data og holder seg normalt="" i god kvalitet over lang tid. Problemet er at de ofte overlever selve backupsystemene og den dagen man trenger en gammel backup har man ikke disse systemene live.

Tim Reckmann / pixelio.de