Det er komplisert å rekonstruere NAS

tirsdag 28. februar 2017 av Tormod Nymoen

Et NAS kan være et godt alternativ til eksterne harddisker. Du trenger ikke å være en spesialist og i et hjemmenettverk kan flere brukere ha tilgang. Du finner løsninger i alle priskategorier, men du skal være klar over at de er relative kompliserte å rekonstruere hvis noe går galt.

Man kan gjerne si at et NAS er et «low-cost RAID». I dag er de populære både hjemme og i mindre næringsliv, og de har avansert funksjonalitet du aldri trenger å bruke. Hvis man ser på funksjonalitet som deduplisering, virtualiseringssupport og iSCS,I står de ikke tilbake for større lagringssystemer fra EMC, Dell eller HP.

Utfordringene for datarekonstruksjonseksperter er at data er strukturert og lagret i forskjellige systemlag som hver for seg må gjenskapes slik at man kan komme til de ekte datafilene

Nylig fikk vi inn en defekt QNAP NAS. Systemet var basert på RAID6 , 24 disker med 60 TB hver. To LUN, hvert var et iSCSI target av et Windows Server 2012 R2 system, formattert som en NTFS partisjon. Som om ikke det var nok, dedupliseringsfunksjonen var i bruk på begge LUN-ene

Når kunden opplevde problemer, valgte IT-avdelingen feil. De stengte ikke ned systemet kontrollert og systematisk, de «tok strømmen».

De to LUN-ene var nå ikke adresserbare og de hadde ikke backup.

Vi begynte dissekeringen av de 6 datasystemlagene på vår lab. Systemet var Linux, og vi måtte først rekonstruere RAID6 laget for å komme til Linux EXT4 filsystemet. Her fant vi 1 TB iSCSI fragmenter av de savnede LUN-ene og etter en komplisert pusling kunne vi aksessere 64 TB og 44 TB rådata fra de to LUN-ene.

Disse iSCSI fragmentene var administrert av QNAP systemet. De var kombinert “on the fly” slik at Windows Server systemet trodde det hadde tilgang til to eksisterende LUN.

Når iSCSI filene var kopiert blokk for blokk til en midlertidig disk, klarte disse dataekspertene våre til slutt å kombinere iSCSI LUN filene i ett enkelt NTFS volum. Siden dedupliseringen var aktiv måtte ingeniørene jobbe helt nede på det 6. og siste datasystemlaget for å finne ut hvilke data som var påvirket.  Når denne gåten var løst, kunne vi lage et NTFS volum som ble kopiert fra den midlertidige lagringen til et nyinnkjøpt RAID-system vår kunde kunne koble opp mot sitt nettverk og endelig få tilgang til sine data igjen.

Dette var rett og slett et mesterlig håndverk. Selv om det tok uker å fullføre jobben, var kunden oss evig takknemlig.

Lærdommen for vår kunde, og for andre, NAS-et var ikke satt opp riktig. Som oftest ser vi at selve teknologien er stabil i drift. Det er menneskelige feil som skaper problemet, og det er vanskelig å forsikre seg mot alle mulige typer feil. Derfor bør alle vite hvordan de skal håndtere datatap slik at skadeomfanget blir så lite som overhodet mulig.

Når du investerer i ny datalagringsteknologi, må du også investere tid til å bygge kunnskap om systemet og teknologien som er bygget inn i systemet. Du må forstå hvilken funksjonalitet du trenger og hva dette gjør med dine data. I dette tilfellet var det ikke smart å bruke deduplisering, det gjorde hele rekonstruksjonen ennå mer komplisert. I stedet for å gjøre datastrukturen i systemet så uhyre komplisert burde man kanskje ha vurdert å bygge ut systemet med i dag ganske rimelige harddisker.

Picture copyright: Picture copyright: Paul-Georg Meister  / pixelio.de