Når skal du prøve recovery software?

fredag 3. februar 2017 av Tormod Nymoen

Vi kan ta det for gitt at de fleste av oss vil oppleve et datatap. Vi lever et digitalt="" liv, og vi fanger hver dag mengder med data. Vi tar nye bilder, vi laster ned ny musikk, på jobben produseres det kontinuerlig ny og kritisk informasjon. Vi kan love deg en marerittlignende opplevelse hvis data går tapt. Bevisene finner du hver dag på vårt kundesenter.

Vi har sannsynligvis opplevd det meste av havarier. Mange blir fatale fordi krasjene er for store eller at de skjer i kritiske dataområder. Der de mest vitale og verdifulle data er lagret. Da er det ingen kost/nytte i å legge ingeniørtimer i å rekonstruere data.  Andre fordi brukeren har gjort feil førstehjelp eller at de har forsøkt å redde data på egenhånd.

Vi skal forsøke å gi noen tips på hva du skal gjøre når marerittet oppstår.

On / off

Det er en mye at du skal slå strømmen av og på. Det hjelper svært sjelden. Faktisk kan dette forårsake mer skader da lese- og skrivehodene vil bevege seg inn i skadede områder for å lese ut data. Hvis du da har fysiske skader i disse områdene, vil du gjøre vondt verre.

Kun off - slå av systemet så fort som mulig.

Din harddisk lever sitt eget liv. Operativsystemet og annen installert programvare skriver til harddisken på mange måter, eksempelvis ved driver oppdateringer, virusskanning eller ved  oppdatering av operativsystemet. Disse prosessene har potensiale til å overskrive data som er slettet eller på annen måte gått tapt. Selv enkle ting som å surfe på noen nettsteder eller å lese mail, kan gjøre saken vanskeligere å løse.

Gjør-det-selv recovery software

Det er som oftest raskest og billigst å gjøre ting selv. Hvis man behersker oppgaven.  Et raskt googlesøk gir deg mange treff på recovery software. Velg fra seriøse leverandører. Ibas selger en som har vært svært lenge på markedet.

Recovery software passer spesielt godt til defekte eksterne harddisker hvor det er slettet eller formattert data. Men husk at du ikke skal laste ned slik programvare til den samme harddisken som det skal reddes data fra. Gjør du det, risikerer du overskriving av de data som er slettet.

Du skal heller aldri bruke recovery software på enheter som har fysiske skadet. Det blir som ved å skru strømmen av/på, vondt verre.

Åpne harddisken

De samme googlesøkene gir deg også tilgang til videotips. Mange av disse gir deg råd for hvordan du kan åpne harddiskene for å reparere fysiske skader som klikkelyder etc. Problemet er at du mest sannsynlig ikke klarer det og du lager uopprettelige skader som ikke noen recoveryeksperter klarer å fikse.

Hvis du åpner en harddisk blir denne umiddelbart forurenset av støv og andre partikler. Du kan også lage små riper når du jobber på de fysiske delene. I sum kan dette forårsake ytterlige skader på selve mediene når du spinner opp harddisken.

Fryser

Det er også en gammel myte at det hjelper å fryse ned harddisken.

Så fort du tar harddisken ut av fryseren vil det oppstå kondens som blir til vann inne i harddisken. Vannpartiklene vil ødelegge disken når den starter å spinne. I tillegg vil vannet forårsake korrosjon over tid.

Ring profesjonelle for råd og veiledning

De fleste kundesenter skal gi deg gratis veiledning når ulykken er ute. De som er virkelig gode vil hjelpe deg å finne ut av hva som kan ha skjedd, eventuelle skader som allerede kan ha skjedd eller hva som kan skje hvis du fortsetter å bruke mediet. De skal også vite når du absolutt ikke skal bruke recovery software. Det tryggeste vil uansett være å spandere en analyse fra eksperter for å finne ut hvor mye data som kan reddes. Når man vet dette er det enklere å vurdere verdien på data opp mot kostnaden for å bringe de tilbake igjen.