Slik oppdaterer du Apple OS riktig

fredag 11. mars 2016 av Tormod Nymoen

Det er alltid en god regel å koble enheten din til strøm og kjøre en backup, før du starter en oppdatering.

Vi ser at Apple OS problemer som oftest kan knyttes til harddisken eller selve OS-et under oppdateringen. Det er sjelden at problemene skyldes selve maskinen. Derfor anbefaler vi alltid en harddisksjekk før oppdatering.

Typiske feil:

  • Korrupt filsystem. En mekanisk feil på harddisken fører til mange omstarter som igjen lager problemer i datastrukturen.
  • Det er ofte slag- eller støtskader på harddisken etter «røff» behandling av maskinen.

PÅ Mac kan du enkelt benytte SOS funksjonen under Finder-appen for å sjekke status på harddisken. Hvis du får melding om problemer fikser du dette før du oppdaterer OS-et.

  • Hver dag lanseres det systemoppdateringer for å fikse mindre feil i OS. Du må sørge for at ditt system holdes oppdatert med disse små bug-fikserne. Hvis du ikke holder OS-et oppdatert vil du til slutt få kompatibilitetsproblemer med større versjonsoppdateringer eller ved nedlastning av nyere applikasjoner.

Under Apple menyen finner du status på din OS-versjon og hvilke oppdateringer som er klare.

  • Vi ser også feil som oppstår når du har begrenset tilgjengelig lagringsplass på harddisken.

Mavericks og Boot Camp

Etter MacOS 10.6 versjonen ser vi at problemene stort sett kan knyttes til Boot Camp og Mavericks MacOS 10.9 systemet

  • På Mavericks løses de fleste problemene med de midlertidige oppdateringene som slippes, den siste er 10.9.5. Du må oppdatere med denne før du oppdaterer med nyere versjoner. Da vil du ha betydelig mindre risiko for et datatap.
  • Boot Camp er direkte koblet til bruk av Windows. Systemet deler Mac disken i to partisjoner, en i MacOs med HFS+ partisjon, mens den andre vil være avhengig av Boot Camp programvaren i NTFS. Når man gjør en OS-oppdatering er det risiko for at denne partisjonen kan bli modifisert eller slettet.

Før du oppdaterer en MAC med installert Windows skal du klone harddisken og lage en backup av Windows brukerprofiler fra Windows til en ekstern harddisk.

Det er lettere å lage en komplett Windows backup. Men går Windows partisjonen tapt kan dette gjøre en recovery jobb vanskeligere. Du må da reinstallere Windows fra Boot Camp før du kan starte gjenoppretting fra denne nye installasjonen.

Vi ender opp med å anbefale kloning og når vi vet at Time Machine ikke kan håndtere Windows-partisjonen tipser vi dere om kloneverktøyet Winclone.

Lykke til med alle nye Apple OS oppdateringen fremover!