Press Release

10. september 2007

Bruker formattering fremfor slettesoftware

1 av 3 norske bedrifter sletter data ved hjelp av formattering. – Formattering fjerner ikke dataene, du fjerner kun innholdsfortegnelsen. Med bruk av effektiv slettesoftware slipper man å utsette eget og andres selskap for alvorlig sårbarhetsrisiko, sier Hans Berg, country manager i datasikkerhetselskapet Ibas.

Funnene kommer frem i en omfattende undersøkelse analysebyrået Visendi nylig har utført på vegne av Ibas og Norsis. Undersøkelsen er gjennomført i forbindelse med lanseringen av Ibas’ nye slette-software Ontrack Eraser, og kartlegger blant annet norske bedrifters rutiner og holdninger ved sletting av data.

1 av 2 bedrifter knuser

Av bedriftene som faktisk sletter data når datautstyr byttes ut, er fysisk ødeleggelse den mest brukte slettemetoden. Profesjonell programvare får plass på topp 3 listen over bedriftenes vanligste slettemetoder.
– Det er viktig å være klar over at verken formattering eller fysisk ødeleggelse sletter data fra maskinen, i motsetning til bruk av profesjonell slettesoftware. Dessuten er det et miljømessig viktig poeng at en løsning som Ontrack Eraser gjør at utstyret ikke trenger å ødelegges, men trygt kan gjenbrukes av skoler eller andre som har nytte av brukt datautstyr, sier Hans Berg i Ibas.

Funn fra undersøkelsen

Topp 5 SMB’enes mest vanlige slettemetoder – bedrifter med inntil 100 ansatte (flere alt. mulig):

 1. Fysisk ødeleggelse (47,4 prosent)
 2. Formattering (35,4 prosent)
 3. Profesjonell programvare (21,1 prosent)
 4. Avmagnetisering (12,0 prosent)
 5. Gratis programvare  (10,9 prosent)

Topp 5 mest vanlige slettemetoder - bedrifter med 100+ ansatte (flere alt. mulig):

 1. Fysisk ødeleggelse  (52,3 prosent)
 2. Profesjonell programvare (30,7 prosent)
 3. Formattering (26,1 prosent)
 4. Avmagnetisering (23,9 prosent)
 5. Benyttet tredjepart (14,8 prosent)

Skoleflinke bedrifter - nesten

Mens svært mange bedrifter er flinke til å beskytte seg med brannmurer, antivirus-programmer og nettverkspassord for å hindre at uvedkommende får tilgang til data, viser undersøkelsen at bedriftene altså slurver når utstyret skal byttes ut.

– Med enkel installering, fleksibelt bruksområde og lave kostnader, burde bruk av slette-programvare appellere til et bredt lag av norske bedrifter, fortsetter Berg. Ontrack Eraser er en one size fits all-løsning med en avtalt pris per sletting. Linux sletteklienten kan slette eksterne harddisker, USB, Firewire og Flash-enheter og interne harddisker av typen IDE, ATA, SATA og SCSI. Windows-klienten kan slette eksterne harddisker av typen USB, Firewire og Flash-enheter.

Også behovene for sporbarhet og revisjon er det tatt høyde for. Et eget rapporteringsverktøy gir bedriften en enkel og oversiktelig sletterapport. Bedriftene bestemmer selv hvilken slettestandard de ønsker å bruke. Ontrack Eraser dekker ulike behov og støtter standarder godkjent av offentlige og militære myndigheter i Europa og USA.

I tilegg til at løsningen er enkel i bruk og garanterer at dataene slettes, gjør systemkravene at Ontrack Eraser vil passe de fleste bedrifter.

Systemkrav

Ontrack Eraser sletteklient for Windows ™

 • Windows XP, Windows Vista, Windows 2000, Windows 2003
 • Minne: 64MB
 • 20 MB ledig harddiskplass

Ontrack Eraser sletteklient for Linux

 • IBM-Kompatibel PC med en Pentium eller større prosessor
 • Støtte for VGA 800 x 600 eller høyere (VESA kompatibel)
 • Minne: CD/DVD oppstart 64MB, USB, PXE, & RIS (WDS) oppstart 128 MB

Ontrack Eraser Network Server (OENS)

 • Windows XP, Windows Vista, Windows 2000, Windows 2003
 • Minne: CD/DVD oppstart 64MB, USB, PXE, & RIS (WDS) oppstart 128 MB
 • 200 MB ledig harddiskplass

Servere som bruker Windows Vista

 • For å kjøre Ontrack Eraser-programmet på en server som bruker Windows Vista operativsystem, må følgende porter konfigureres:
 • Ontrack Eraser Server Administrasjonsport: 4150
 • Ontrack Eraser sletteklient port:
 • 4151 XMLRPC (forespør sletting, skriv rapport osv.)
 • 4152 UPD (slettestatus)


For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Tormod Nymoen, markedssjef i Ibas. Tlf: 95 88 61 91, e-post: tormod.nymoen@ibas.no