Press Release

16. desember 2011

Kåring av 2011 mest oppsiktsvekkende datatap

Uheldig datatap kan føre til katastrofale følger for både bedrifter og privatpersoner. Heldigvis kan en ekspert på gjenoppretting redde dine dyrbare data ved hjelp av de riktige verktøyene, teknikkene og årevis med erfaring.

16. desember, 2011 - Ibas er en del av det globale selskapet Kroll Ontrack, som hvert år offentliggjør årets topp 10-liste over datauhell. Med det siste innen verktøy, og over 30 års erfaring med å gjenopprette data fra fysisk ødelagte minner, har ingeniører fra Kroll Ontrack og Ibas hjulpet kunder å gjenopprette sine data fra årets verste uhell.

- Datatap som omfatter uerstattelig data som store mailservere eller en livstid med bilder, fører som oftest til stor fortvilelse for våre kunder, sier Øyvind Nyland, avdelingsleder for datarekonstruksjon i Ibas. – Våre eksperter er de mest erfarne i Norden, og vi rekonstruerer data i 9 av 10 tilfeller. -Så selv om man tror alt er tapt, er det fullt mulig å gjenskape verdifulle data med vår hjelp, sier Nyland.

Det viktigste for oss er at kundene vet når de skal ta kontakt med oss – som er umiddelbart etter datatapet inntraff. Dette øker sjansene for suksessfull gjenoppretting av viktig og verdifull data, forteller Nyland. - Altfor ofte ser vi at både bedrifter og privatpersoner forsøker å gjenopprette selv, noe som dessverre forverrer skaden som igjen fører til at det koster mer enn nødvendig.

Dette er årets 10 mest utrolige historier:

10. Dårlige bilder

En skuespillerinne slettet hele sin bildeportefølje med modellbilder og andre nye bilder når hun valgte feil USB-enhet ved bruk av MAC gjør-det-selv verktøy. Kroll Ontrack klarte å gjenopprette alle bildene.

9. Virtuell virkelighet

For å øke ytelsen i systemet, valgte en IT-administrator å dele opp C: og D: partisjon på den virtuelle serveren på tvers av to forskjellige systemer. Når han gikk tom for plass, trengte administratoren raskt å konsolidere C: og D: på samme system. Uten å vite at de samme navnekonvensjonene allerede eksisterte på systemet, kopierte han over viktige data.

8. Magnetisk tiltrekning

En bærbar PC ble satt på en pult i nærheten av noen sjeldne jordmagneter. Magnetene kom i kontakt med PC-en og når brukeren skrudde på maskinen, gjennomførte den ikke en fullstendig oppstart og det var en klikkende lyd. Det ble fysiske skader på lagringsplatene, men gjenopprettingsteknikker overvant skadene og dataene ble gjenopprettet.

7. Katastrofe ved månedslutt

En bedrifts regnskapsavdeling jobbet sent for å sluttføre månedens regnskap. Mens de tok seg en kaffepause, oppstod et strømbrudd. Alle PC-er ble slått av, også serveren med regnskapstallene. Heldigvis var avdelingens PC-er koblet til UPS, men UPS-batteriet ble drenert, noe som resulterte i server-krasj.

6. Synkende forretningsavtale

To forretningsmenn møttes på pub for å diskutere en fremtidig avtale. Servitøren veltet uheldigvis et glass som førte til at en PC full av forretningsplaner ble svært fuktig. Et papirhåndkle var ikke nok til å redde PC-en eller de viktige filene.

5. Røyking dreper!

En nyansatt sikkerhetsvakt hadde sin første kveld som sikkerhetskontrollør på et kjemisk lager. Han hadde blitt informert om at røyking var forbudt, men tenkte at ingen ville oppdage at han tok en sigarett etter stengetid. Etter å ha fyrt på sigaretten, gikk brannalarmen og startet sprinkleranlegget. Alt elektronisk utstyr, inkludert 44 PC-er og to servere, ble oversvømt.

4. I safen, ikke på!

For ikke å komme sent til et møte, valgte en IT-person å legge en tape oppå en vanntett safe, i stedet for i safen. Innen en time ble byen rammet av et kraftig jordskjelv og tapen gikk i gulvet. Den ble deretter dekket av søle, vann og sand. Tapen så ugjenopprettelig ut, men Kroll Ontrack tape-gjenvinningsteknologi klarte å gjenvinne 100 prosent av dataene, som inneholdt ett år med tv og web animasjon.

3. Et lite stykke historie

En frilansfotograf hadde med seg et kamera under de siste opptøyene i London. Noen demonstranter oppdaget at de ble filmet og valgte å knuse kameraet for å ødelegge potensielt bevis. Kameraet fant veien til Kroll Ontrack hvor 100 prosent av dataene og videoopptakene ble gjenvunnet, og levert til politiet.

2. En hundeverden

En mann oppfordret sin kjære til å sikkerhetskopiere bildebiblioteket som inneholdt tusenvis av høyoppløste bilder fra hennes studio. Hun overførte flittig dataene fra sin bærbare PC til en ekstern harddisk. Dette ble uheldigvis den eneste kopien. Da paret fikk besøk av en venn, dukket den energiske og lykkelige familiehunden opp fra under bordet. På dette bordet sto den eksterne disken. Disken gikk i gulvet med et brak og den eneste kopien ble ødelagt.

1. Trippel ødeleggelse

Da et lynnedslag forårsaket brann i et berømt karibisk hjem, tok også PC-serveren fyr før den ble dynket med vann av brannmannskapet. Mens man ventet på at bygningen ble sikret, korroderte mediene og dataen. Til slutt ble en trippel dose ødeleggelse, forårsaket av lynnedslag, brann og vannskader, overvunnet og gjenopprettet av Kroll Ontrack.

Her kan du lese mer om årets datatabber: https://www.krollontrack.com/data-recovery/data-disaster-2011/