Press Release

9. desember 2008

2008 mest oppsiktsvekkende datatap er kåret

Har du revet deg i håret i frustrasjon over å ha mistet noe viktig på PC’n i år? Da er du ikke alene. Ibas har samlet de 10 beste datataphistoriene for 2008, og fellesnevneren er at alle utrolig nok endte godt. Og på tabbetoppen troner den eksplosive opplevelsen til en lettere sjokkskadet, norsk PC-eier.

Det Kongsvinger-baserte IT-selskapet Ibas er en del av det globale selskapet Kroll Ontrack, og fra Kongsvinger bistår selskapet små og store kunder i hele Norden. De får mange henvendelser fra fortvilte personer som tror de har mistet verdifulle data for alltid.

- Historiene er for så vidt morsomme, men for eieren som opplever å miste uerstattelig data er dette i utgangspunktet tragisk. Det moderne samfunnet er uløselig knyttet opp mot elektroniske lagringsmedier, så når noe uforutsett skjer med datamaskinen kan det få store konsekvenser for eieren. Datatabbene fra 2008 gir imidlertid håp til alle som har vært – eller vil havne - i en lignende situasjon. Det er nemlig fullt mulig å gjenskape verdifulle data selv om man tror de er gått tapt, sier Øyvind Nyland, avdelingsleder datarekonstruksjon i Ibas.

Dette er de 10 mest utrolige datatap-ulykkene og datarekonstruksjonene i 2008:

10. plass – Amper fisketur
En ferierende advokat trodde hun skulle klare å få unna litt jobbarbeid samtidig som hun var på fisketur med faren sin. Men ikke alle ser like blidt på det å blande forretninger med fornøyelse. Da farens fiskekamerat oppdaget at det var en laptop om bord, kastet han den på sjøen i protest. Advokaten stupte etter med klærne på og fikk fatt i maskinen, men livet dens stod ikke til å redde. Men med gjenopplivning fra Kroll Ontrack fikk man hentet frem alt innhold advokaten trodde var gått tapt.

9. plass – Fare for det ville vest
En filmskaper arbeidet med de siste justeringene på sin egenproduserte western-film, da datamaskinen plutselig krasjet. Uten annen backup stod et helt års hardt arbeid på spill. Heldigvis klarte Kroll Ontrack å redde filmen fra å bli historie til filmhistorie. Og filmskaperen fikk god lønn for strevet – filmen ble siden solgt for nærmere 1,5 millioner kroner.

8. plass – Sunket tyvegods
Etter et innbrudd fikk en familie frastjålet datamaskinen, lommebok, bilnøkler – og bilen. Dagen etter ble bilen funnet forlatt nede ved sjøen, men uten spor etter PC’n eller lommeboken. Flere dager senere ringte en god samaritan på døren med en våt PC og PC-bag i hånden. Den var blitt skyldt opp på land og barna hans hadde funnet den. Utrolig nok hadde tyven lagt lommeboken nedi PC-bagen slik at den gode samaritanen kunne finne frem til dens rettmessige eier, og Kroll Ontracks eksperter fikk sjansen til å rekonstruere innholdet.

7. plass – Hundegalskap
Familiens hund var i det rampete hjørnet da den stakk av gårde med fars USB-stick, og med den forsvant også fem år med oppsamlede familiebilder inn i hundegapet. Da hunden omsider ble fanget, var både far og USB-sticken i dårlig forfatning. Heldigvis ble alle bilder reddet frem igjen av Kroll Ontrack.

6. plass – Melketenner
Kroll Ontrack mottok et opptygd minnekort til et digitalkamera. Kunden mistenkte at det var et vilt dyr som stod for ødeleggelsen. Kroll Ontracks undersøkelser viste at det ”ville dyret” var kundens to år gamle sønn.

5. plass – Dette suger!
Nok en minnebrikke med bilder ble ødelagt da den forsvant opp i støvsugeren sammen med brødsmulene på kjøkkenbenken. Støvsugeren var så kraftig at deler fra datachipen ble sugd fra hverandre.

4. plass – Panter-problemer
Et forskningsprosjekt på den sjeldne amerikanske panteren ble plutselig avbrutt da en databrikke i sporingskragen ble skadet under panterens strabaser i jungelen. Med hjelp fra Kroll Ontrack ble datamaterialet reddet og det viktige forskningsarbeidet kunne fortsette.

3. plass – Ovnsbakt datamaskin
En skarpsindig herremann var redd for innbrudd, så han gjemte PC’n sin i stekeovnen før han dro på ferie. Dessverre glemte han å informere kona om det noe uvanlige gjemmestedet. Sultne etter hjemreisen skrudde kona på ovnen for å lage mat, dermed ble det stekt PC på menyen den kvelden. Utrolig nok var selv ikke en runde i stekeovnen nok til å hindre ekspertene i å rekonstruere innholdet.

2. plass – Ødela eget bokmanus som Michael Jackson imitator
En ung nordmann moonwalket gjennom stuen sin på nachspiel sterkt inspirert av Michael Jacksons ”Billy Jean” som strømmet ut av høytalerne. Han var uoppmerksom på at hans bærbare PC lå på gulvet og danset rett over den. Det tålte ikke harddisken, og fortvilt kunne nattens helt neste dag konstatere at PC regelrett var danset i stykker. På harddisken lå blant annet et ferdig bokmanus som han anså som tapt. I november 2008 gjenskapte imidlertid Ibas alt innholdet inklusive bokmanuset.

1. plass – Sprengt i lufta!
En mann skulle levere et lass med grus et sted i den norske fjellheimen. Vel fremme parkerte han lastebilen ved siden av en varebil. At varebilen var full av sprengstoff ante ikke sjåføren. Like etter at han hadde krysset plassen tok bilen med sprengstoff fyr og gikk i luften. Eksplosjonen var så kraftig at lastebilen med grus ble slynget ned en skrent og fullstendig ødelagt. I førersetet lå mannens laptop som ble knust i ulykken. Dermed ble også alle hans uerstattelige arbeidsdokumenter ødelagt – trodde mannen. Heldigvis ble ingen skadet i ulykken, og i tillegg klarte Ibas å rekonstruere over 90 prosent av innholdet på datamaskinen.

For ytterligere informasjon:

Øyvind Nyland, avdelingssjef Ibas AS, tlf: +47 62 81 01 00
e-post: oyvind.nyland@ibas.no

Tormod Nymoen, markedssjef Ibas AS, tlf: +47 62 81 01 00, Mobil: +47 95 88 61 91,
e-post: tormod.nymoen@ibas.no