Press Release

7. desember 2009

Norsk finanskjendis på topp 10-listen

Har du revet deg i håret i frustrasjon over å ha mistet noe viktig på PC’n i år? Da er du ikke alene. Ibas har samlet de 10 beste datatapshistoriene for 2009, og fellesnevneren er at alle utrolig nok endte godt. Og på tabbetoppen troner en norsk finanskjendis.

Ibas er en del av det globale selskapet Kroll Ontrack, og hvert år sammenstiller Kroll Ontrack topp 10-listen med morsomme jobber fra verden over.

- Topp 10-listen vår blir alltid godt mottatt. Historiene er for så vidt morsomme, men for eieren som opplever å miste uerstattelig data er dette i utgangspunktet tragisk. Datatabbene fra 2009 gir imidlertid håp til alle som har vært – eller vil havne - i en lignende situasjon. Det er nemlig fullt mulig å gjenskape verdifulle data selv om man tror de er gått tapt, sier Øyvind Nyland, avdelingsleder datarekonstruksjon i Ibas.

Dette er de 10 mest utrolige datatap-ulykkene og datarekonstruksjonene i 2009:

10. plass - Et bilde er verdt tusen ord
Vår kunde er på ferieutflukt med sitt kamera når han møter en fremmed som står og betrakter et naturfenomen. Vår kunde foreviger fenomenet og lover å dele bildet med den fremmende. Vel hjemme reformateres SD-kortet ved et uhell og nevnte bilde blir slettet. Kroll Ontrack tar jobben og bildet kan snart sendes av gårde på e-post til den fremmende. Det er viktig å holde hva man lover.

9.plass - Katt og mus
Når en familiekatt erstattet et parti med katt og mus med strømkabelen til familiens USB-harddisk, endte det dårlig. Harddisken falt i golvet og Kroll Ontrack fikk jobben med å fremkalle de digitale familieminnene.

8.plass – Dårlig dag på jobben
En laptop kastes fra andre etasje i et kontorbygg. Vi fikk ikke vite av hvilken grunn. PC-en dømmes til evig hvile hos et recovery-selskap, men Kroll Ontrack blir den som til slutt gjenoppliver PC-en. Det er for oss uvisst om den ansatte overlevde.

7. plass – Dårlig tid
7. plassen kan flere kjenne seg igjen i. Hvem har ikke kjørt av gårde med lommebok, mobilen eller PC-en på biltaket? I hvert fall nesten. Vår kunde gjorde det ettertrykkelig. PC-en falt av taket i første sving, krasjet mot en husvegg, og våre ingeniører fikk jobben med å gjenopprette dataene.

6. plass – Slagsmål på jobben
Som et resultat av et slagsmål mellom to kolleger på IT-avdelingen, faller en server ut av serverracket. Slagsmålet stopper opp, men et større bråk er i gjæring når serveren ikke spiller opp. Heldig for bråkmakerne, forretningskritisk informasjon rekonstrueres i sin helhet.

5.plass – Fartsdump
En fotograf er på tur med sin nye motorsykkel. Dessverre for han løsner sykkelvesken når han hopper over en fartsdump i altfor høy fart. Vesken med kamerat danser bortover veien og lander i en dam ved siden av veien.

4.plass – Hundespy i laptopen
Familiehunden spiser et stykke halvråttent kjøtt fra kjøkkenbenken og spyr opp alt sammen på familiens bærbare PC som også ligger på kjøkkenbenken. Fordervet kjøtt er aldri sunt, heller ikke for PC-er.

3.plass – Ridetur
En ridetur endte med et brått rytterfall. Dessverre for rytteren ble hans kamera knust. Minnebrikken ble ikke lest av kortleseren, og bildene lot seg ikke overføre til pc-en. Kroll Ontrack ble hans siste halmstrå.

2. plass – Druknet PC
En båt-PC faller over bord og drukner på 61 meters dybde. Etter mange dykk gjenfinnes PC etter 6 måneder. 99 % av dataene blir rekonstruert.

1.plass – Finansakrobat
Da tjenestemenn fra Økokrim gjennomførte en razzia i en leilighet på Aker Brygge i februar ble finanskjendisen så overrasket og redd at han mistet laptopen da han skulle hoppe fra sin egen veranda og over til naboen. PC-en fløy fra 12. etasje og rett ned i asfalten. Rekonstruerte data ble overlevert til Økokrim.